Fairtrade ökar

Fairtrade ökar

Det är verkligen glädjande besked vi kan läsa av senaste rapporten Fairtrade Sverige skriver om.

Försäljningssiffror 2018. Fler och fler konsumenter i Sverige uppmärksammar varor som producerats under schyssta arbetsvillkor. Det visar Fairtrades försäljningssiffror för 2018. Under året ökade försäljningen av Fairtrade-märkta varor till 4,1 miljarder, en ökning med cirka tio procent från föregående år. Svensken handlar nu Fairtrade-märkt för i genomsnitt 399 kronor per år.

Intresset för hållbarhetsfrågor och Fairtrade-märkta produkter i Sverige fortsätter att växa. Under 2018 ökade försäljningen av Fairtrade-märkta varor med cirka tio procent till 4,1 miljarder kronor.

– Att fler och fler konsumenter visar att de vill ha produkter som värnar människan är mycket positivt. Inte minst med tanke på det viktiga arbetet med de globala hållbarhetsmålen. Men fortfarande måste efterfrågan på Fairtrade-märkta produkter öka för att kunna göra ännu större skillnad för världens odlare, säger Cecilia Ceder, vd för Fairtrade Sverige.

Rosor, bananer och kaffe – starka produktgrupper

I dag finns det över 2 600 Fairtrade-märkta produkter på den svenska marknaden, en ökning med över 300 produkter från 2017. Fairtrade fortsätter att växa inom de flesta produktgrupperna, såsom kaffe, kakao, och bomull.

Fairtrade-märkt kaffe har nått sin högsta marknadsandel hittills med 11,3 procent. Att välja Fairtrade-märkt kaffe spelar en betydande roll då världsmarknadspriset på kaffe nu är det lägsta på över 12 år. Det får stora konsekvenser för miljontals kaffeodlare världen över. Fairtrade erbjuder dock kaffeodlarna ett minimipris på kaffe som ger odlarna en trygghet när världsmarknadspriset faller.

Fairtrade-märkta bananer tillhör en stabil produktgrupp som står för nära 17 procent av den svenska bananmarknaden. Lidl är en aktör som under detta år valt att ställa om till 100 procent Fairtrade-märkta och ekologiska Fairtrade-märkta bananer. Rosor har en stark ställning på den svenska marknaden: nära 52 procent av alla snittrosor som säljs i Sverige är i dag Fairtrade-märkta. De flesta av dessa rosor kommer i dag från Kenya och Etiopien som enligt studie beräknas ge fem gånger mindre koldioxidutsläpp i jämförelse med rosor producerade i Nederländerna, trots det längre transportavståndet.

Fairtrade-certifierad bomull är den produktgrupp som växer allra snabbast. Försäljningsvärdet av Fairtrade-certifierad bomull ökade under 2018 med 101 procent jämfört med föregående år. Bomullen är en av de grödor som tillhör en utsatt sektor med svåra utmaningar och stora behov.

Idag väljer många konsumenter Fairtrade-märkt när de handlar och de potentiella konsumenterna ser ut att bara öka. Kännedomen ökar, inköpen ökar och viljan att betala mer för att varan är Fairtrade-märkt ökar. Nästan nio av tio svenskar känner idag till Fairtrade, 86 procent av dessa köper minst en Fairtrade-märkt produkt per månad och nästan hälften säger att de kommer att öka sin konsumtion av Fairtrade-märkta produkter under det kommande året. Det visar en färsk undersökning från TNS Sifo. Läs mer på Fairtrade Sveriges hemsida HÄR